Πληροφορίες για πωλητές

 

7 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

 

1. ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σίγουρα η πώληση του ακινήτου σας είναι μια μεγάλη απόφαση. Πριν αποφασίσετε να πουλήσετε το ακίνητο σας καλό θα ήταν να πραγματοποιήσετε μια έρευνα γύρω από την προσφορά άλλων ακινήτων προς πώληση στην περιοχή σας. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα ανακαλύψετε ποια είναι ενδεχομένως η πραγματική αξία του ακινήτου σας ούτως ώστε  να προσδιορίσετε την ζητούμενη τιμή πώλησης με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Επίσης, πρόσφατες πωλήσεις οι οποίες έχουν λάβει χώρα είναι ένας συγκριτικός τρόπος προσδιορισμού της αξίας που εφαρμόζεται επιτυχημένα  σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε ακίνητα των οποίων τα κριτήρια να ταιριάζουν με του δικού σας, σε κάθε περίπτωση όμως ένας εκπρόσωπος της εταιρίας μας μπορεί να σας συμβουλέψει για την καλύτερη πιθανή τιμή πώλησης της ιδιοκτησίας σας.

 

2. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ; ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΣΙΤΗ!

Αφού έχετε αποκτήσει μια ιδέα για το τι αξίζει το ακίνητο σας το επόμενο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου μεσιτικού γραφείου, το οποίο θα σας εκπροσωπήσει επάξια φέρνοντας εις πέρας την αποστολή που του αναθέσατε. Προσοχή όμως εδώ!!! Δεν χρειάζεστε έναν μεσίτη, ο οποίος με κολακευτικά σχόλια θα υπερεκτιμήσει την αξία του ακινήτου σας με αυτοσκοπό να προσθέσει ένα ακόμη ακίνητο στην λίστα του. Έχετε ανάγκη από έναν μεσίτη, ο οποίος θα σας προτείνει τους καλύτερους τρόπους ανάδειξης του ακινήτου σας με βάση την πολύτιμη εμπειρία του και χωρίς "να σας χαϊδέψει τα αυτιά'' θα σας προτείνει την "εμπορικότερη" τιμή πώλησης. Ιδιαίτερο ρόλο εδώ θα παίξει η "μοναδικότητα" του ακινήτου σας έναντι του ανταγωνισμού βάσει της τοποθεσίας, της τιμής πώλησης και άλλων παραγόντων όπως είναι η ζήτηση για ακίνητα σαν το δικό σας. Είναι απαραίτητη η ανοικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας με τον μεσίτη σας, στηριζόμενη σε μια συνεχή επαφή σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Ο κατάλληλος αγοραστής θα έρθει, αρκεί να έχετε υπομονή!

 

3. ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ;

Όπως όλες οι αγορές, έτσι και η κτηματαγορά αντιμετωπίζει περιόδους ακμής, αλλά και απόλυτης απαξίωσης. Μέσα στην τριετία 2011-2013 το ελληνικό real estate δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα οι τιμές σε πολλά ακίνητα να υποχωρήσουν από 35-50% από το 2010. Πάραυτα, μέσα στο διάστημα αυτό η εταιρεία μας επένδυσε, δαπανώντας σε υψηλά διαφημιστικά κόστη για την προώθηση των ακινήτων των πελατών μας. Από το 2014 λόγω της μείωσης του φόρου αγοραπωλησίας στο 3% και της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού πανελλαδικά οι ξένοι αγοραστές επανήλθαν δίνοντας μια νότα ανάκαμψης στην αγορά. Αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες εποχές του χρόνου για να για να ξεκινήσετε την διαδικασία πώλησης του ακινήτου σας είναι η άνοιξη, αφού μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων οι περισσότεροι αγοραστές προγραμματίζουν τις διακοπές τους, καθώς και ταξίδια επιθεώρησης με σκοπό την εύρεση του κατάλληλου ακινήτου. Τους πρώτους μήνες του έτους, πριν το καλοκαίρι, μπορείτε να κάνετε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, βελτιώσεις ή επισκευές που είναι απαραίτητες πριν βάλετε το ακίνητο σας στην αγορά. 

 

4. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΙΜΗ

Η πρώτη εντύπωση είναι το ήμισυ μιας πώλησης. Φανταστείτε ποιες θα ήταν οι πιθανότητες σας  να έχει επιτυχή έκβαση η υπόδειξη του μεσίτη σε έναν υποψήφιο αγοραστή αν η εικόνα του ακινήτου σας δεν είναι άψογη;

Αν για παράδειγμα θέλατε να πουλήσετε το αυτοκίνητο σας, θα κανονίζατε ποτέ ραντεβού με τον ενδιαφερόμενο χωρίς να το έχετε καθαρό και προσεγμένο; Έτσι λοιπόν και μια ακατάστατη εσωτερικά κατοικία με έναν απεριποίητο ή εγκαταλειμμένο κήπο  θα απέτρεπε κάθε υποψήφιο αγοραστή!

Προσέξτε λοιπόν...βελτιώσεις και επισκευές που θα σας προτείνουμε είναι το κλειδί της επιτυχίας. Σε γενικές γραμμές εμείς σας συνιστούμε:

 

1.     Φροντίστε οι κήποι και τα παρτέρια να είναι περιποιημένα, τα φυτά ποτισμένα για να δείχνουν την ζωντάνια τους και οι αυλές καθαρές χωρίς μικροαντικείμενα εδώ και εκεί.

2.     Η πισίνα πρέπει να είναι καθαρή και γεμάτη κατά προτίμηση.

3.     Εάν το σπίτι έχει να βαφτεί πολλά χρόνια ένα φρεσκάρισμα σίγουρα θα το αναδείξει.

4.     Φροντίστε τα κατοικίδια να είναι δεμένα σχετικά μακριά από την κατοικία.

5.     Χρησιμοποιήστε φωτεινά και έντονα χρώματα για να αναδείξετε μικρούς εσωτερικούς χώρους και ουδέτερες αποχρώσεις που να μη κουράζουν το μάτι στους κυρίως χώρους που καθόμαστε τις περισσότερες ώρες.

6.     Φροντίστε ώστε να μην υπάρχει ακαταστασία στα δωμάτια και οι χώροι να είναι καθαροί με επαρκή φωτισμό.

7.     Τα μπάνια πρέπει να είναι καθαρά χωρίς διαρροές, σπασμένα ήδη υγιεινής και τυχόν οσμές.

8.     Επισκευάστε τυχόν κουφώματα και γκαραζόπορτες που δεν ανοίγουν ή δεν ασφαλίζουν κανονικά.

9.     Απομακρύνετε παλιά έπιπλα που πιάνουν άσκοπα το χώρο και φροντίστε να τοποθετήσετε έτσι τον καναπέ ή την τραπεζαρία που να κάνουν το σπίτι να δείχνει λειτουργικό και βιώσιμο.

10.  Αφήστε τον μεσίτη να αφουγκραστεί τυχόν δυσαρέσκεια του αγοραστή χωρίς να κάνετε συνεχείς άσκοπες παρεμβάσεις.

11.  Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά!

 

5. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ;

Ένα ερώτημα με πάνω απο μία απαντήσεις.

α) Αυτή που εσείς σαν πωλητής πιστεύετε ότι αξίζει η ιδιοκτησία σας

β) Αυτή που προκύπτει από συγκριτικά με πρόσφατές πωλήσεις συνήθως η τιμή που το εκτιμά ο μεσίτης

γ) Αυτή που ο υποψήφιος αγοραστής είναι διατεθειμένος να προσφέρει τελικά

δ) Η τελική τιμή στην οποία θα επιτευχθεί η συμφωνία

 

Σίγουρα αυτό που δεν έχει καμία απολύτως σημασία είναι το τι είχατε πληρώσει στο παρελθόν για να αγοράσετε το ακίνητο που σήμερα θέλετε να πουλήσετε.

Επίσης το πόσο έχει στοιχίσει η κατοικία σας για να ανεγερθεί είναι πάλι ένας υποκειμενικός παράγοντας από τον οποίο δεν μπορεί να κριθεί η τιμή που πιάνει στην αγορά.

Η αγορά είναι αυτή που θα βάλει το ακίνητο σας στην ζυγαριά και θα σας πει όχι πόσο κοστίζει αλλά πόσο αξίζει.

 

6. ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟ ΑΚΙΝΗΤΟ

1. Αποτρέπει τους αγοραστές απ' το να το δουν και είναι αρκετά δύσκολο να λάβετε κάποια προσφορά

2. Αποθαρρύνει τον μεσίτη από την συνεχή προσπάθεια αφού το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο

3. Μειώνει τις οικονομικές σας αποδόσεις καθώς χάνετε πολύτιμο χρόνο για να καταλήξετε τελικά σε μείωση της ζητούμενης τιμής

 

7. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ

Πριν λοιπόν μεταβιβάσετε το ακίνητο σας στο νέο αγοραστή πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε όλες τις συμβατικές από το νόμο υποχρεώσεις σας. Εδώ η συνδρομή ενός επαγγελματία μεσίτη με πολύχρονη εμπειρία και ενημέρωση στο νομικό πλαίσιο που συνεχώς αλλάζει, είναι καταλυτική και θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και ίσως και χρήμα.

Αναφορικά μερικές από αυτές είναι αν πρόκειται για:

 

ΟΙΚΟΠΕΔΟ: Τοπογραφικό διάγραμμα/τίτλοι ιδιοκτησίας/απόσπασμα κτηματολογικού φύλλου και διαγράμματος αν το ακίνητο υπάγεται σε κτηματογραφημένη περιοχή/πιστοποιητικά φόρου ιδιοκτησίας/βεβαίωση μηχανικού περί αδόμητου  κλπ.

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ: απαραίτητα είναι όλα τα παραπάνω συν βεβαίωση από τη διεύθυνση δασών της περιοχής που υπάγεται το ακίνητο.

ΟΙΚΟΔΟΜΗ: θα χρειαστεί να προσκομίσετε όλα τα παραπάνω καθώς και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αν η μεταβιβαζόμενη ιδιοκτησία είναι άνω των 50 τ.μ, οικοδομική άδεια, βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή εφόσον υπάρχουν θα πρέπει να πληρώσετε το αντίστοιχο πρόστιμο και την αμοιβή του μηχανικού έτσι ώστε το ακίνητο να υπαχθεί στη διαδικασία υπαγωγής του νόμου περί αυθαιρέτων.

 

Σαφώς απαραίτητη είναι η φορολογική σας ενημερότητα καθώς και ασφαλιστική σε περίπτωση που είστε μέλος εταιρείας/απασχολείτε προσωπικό/έχετε νεοαναγειρόμενη οικοδομή.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας και εμείς θα σας κατευθύνουμε.

Μπορούμε επίσης να αναλάβουμε όλη την διαδικασία η να σας συστήσουμε τους συνεργάτες για όλες τις παραπάνω διεκπεραιώσεις.